Kuchnia

przetwory

Składniki: (na ok. 1 l jogurtu)
- 1 l mleka 3,2% (Nie UHT!)
- 1 jogurt naturalny (opakowanie 180-200 g)

Jak to zrobić?
1. Mleko podgrzać do 50 st. C - temperatura jest odpowiednia, kiedy wkładamy palec do garnka na ok. 10 sekund i się nie parzymy.
2. Zdejmujemy z ognia, dodajemy do mleka jogurt i mieszamy całość do momentu aż wszystko dobrze się połączy.
3. Przelewamy do termosu (najlepiej niskiego i szerokiego) i odstawiamy na minimum 10 godzin. (Można też przelać do małych słoików lub dużego słoika, zakręcić, owinąć kocem i odstawić w ciepłe miejsce również na minimum 10 godzin).
4. Po upływie tego czasu jogurt jest gotowy. Wystarczy go dokładnie wymieszać, a jeśli wydaje się być zbyt rzadki, to wstawiamy go do lodówki, a powinien zgęstnieć.
5. Pamiętajmy, żeby zostawić ok. 150-200 g jogurtu, by móc zrobić następny
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation