Kuchnia

przetwory

Przecier ogórkowy

Składniki
5 kg dużych ogórków
2 łyżki soli
smalec
czosnek,koper,chrzan,marchewka

Z podanej porcji wychodzi ok 10 słoików po 470 ml.


Duże ogórki (które nie nadają się ani do kiszenia,ani do sałatek) myjemy i ścieramy na tartce jarzynowej.Solimy i wkładamy do słoików(wraz koprem,chrzanem,czosnkiem i marchewką) i zalewamy roztopionym smalcem warstwę ok 0,5 cm(tak aby zakryć całkowicie powierzchnię przecieru).Zakręcamy i odstawiamy do piwnicy.W zimie mamy pyszny przecier na zupę ogórkową.


Uwaga!
*Słoików nie napełniamy po same "brzegi",aby w czasie kiszenia zawartość nie wypychała wieczka.
*Aby ochronić wieczko przed psuciem się możemy przed zakręceniem położyć na słoik pod pokrywkę np foliowe torebki śniadaniowe.
*Jeśli w startych ogórkach po posoleniu jest zbyt dużo wody -możemy ją co nieco zlać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation