Kuchnia

przepisy

Fit batoniki jaglane z orzechami i czekoladową polewą – Nicpoń w Kuchni - blog kulinarny

Składniki
1 szklanka kaszy jaglanej suchej
3 suszone daktyle lub ok 1 łyżeczka dowolnego słodzidła
1 dojrzały banan
50 g pestek słonecznika
30 g pestek dyni
30 g suszonej żurawiny
30 g suszonych jagód goji
30 g rodzynek
30 g wiórków kokosowych
20 g migdałów lub innych orzechów
2 szklanki mleka roślinnego lub wody
1 tabliczka czekolady gorzkiej
2 łyżki oleju kokosowego

Wykonanie
Kaszę jaglaną przelewam na sicie gorącą wodą przez dłuższą chwilę, by nie była gorzka. Zalewam w garnku 2 szklankami gorącego mleka lub ostatecznie wody. Dodaję 3 daktyle i gotuję na wolnym ogniu do miękkości ok 15 minut.
Do ugotowanej i przestudzonej kaszy dodaję rozgniecionego widelcem banana. Wsypuję posiekane pestki dyni, połowę migdałów( resztę pozostawiam dla ozdoby) słonecznik i pozostałe bakalie. Można użyć dowolnych orzechów i suszonych owoców, jakie masz pod ręką. Mieszam i w razie czego dosładzam dowolnym słodzidłem według gustu.
Masę wykładam do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o wielkości ok 20x30cm. Rozkładam równomiernie i ugniatam.
Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180st.C na ok 20 minut. Po tym czasie lekko studzę, delikatnie ciepłe wyjmuję wraz z papierem z blaszki i kładę na blat lub deskę do krojenia. Kroję w prostokąty.
Czekoladę siekam na drobniejsze kawałki, wsypuję do miski wraz z olejem kokosowym i roztapiam w kąpieli wodnej - miskę kładę na garnuszek z wrzątkiem tak, by dno miski nie dotykało wody. Mieszam aż do rozpuszczenia. Czekoladą polewam batoniki. i wstawiam do lodówki do wystudzenia. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation