Kuchnia

Kotlety,placki

Krokiety ziemniaczane z farszem – kuchnia podkarpacka

Składniki na około 10-12 dużych sztuk:

1 kg ugotowanych ziemniaków
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól

Farsz:

400 g mielonego mięsa (u mnie wieprzowo-wołowe)
200 g startego żółtego sera
1 cebula
1 pęczek posiekanego koperku
sól i pieprz

Panierka:

1 roztrzepane jajko
bułka tarta

Olej do smażenia

Cebulę siekamy, podsmażamy lekko, dodajemy mięso i razem smażymy doprawiając do smaku solą i pieprzem. Przestudzamy i dodajemy starty ser oraz koperek. Mieszamy.
Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz jajko, solimy do smaku i wyrabiamy ciasto.
Odrywamy po kawałku ciasta, formujemy na dłoni płaski placek (mniejszy od dłoni), nakładamy farsz, zlepiamy formując owalny kształt. Krokiety panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na zloty kolor na rozgrzanym oleju.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation