Kuchnia

sobota

ŚLIMACZKI Z OLIWKAMI,KAPARAMI I SEREM

PRZEPIS:
-1-2 opakowania ciasta francuskiego
-300-400 g oliwek w zalewie
-1 mały słoiczek kaparów
-100 g sera żółtego
-400 g serka śmietankowego kremowego (użyłam "mój ulubiony"z Wielunia)
-1 żółtko
-przyprawa do chleba włoskiego(Kamis)*
sól,pieprz czosnek

*przyprawę do chleba włoskiego kupiłam przez przypadek wpadła mi saszetka z innymi przyprawami i nie żałuję bo jest smaczna zawiera suszone pomidory.Chleba nie upiekłam ale przydała się świetnie do ślimaków.

-Oliwki odsączamy i kroimy
-Kapary również odsączamy
- ser żółty ścieramy na tartce
-serek śmietankowy mieszamy z 1 żółtkiem
-Mieszamy porządnie i doprawiamy do smaku ale soli nie za dużo bo kapary są słone !

-Na rozłożonym cieście francuskim rozsmarowujemy masę serową
-obsypujemy serem żółtym i obsypujemy oliwkami i kaparami
Można wszystkie składniki wymieszać z serem śmietankowym i dopiero połowę wyłożyć na ciasto
-Zawijamy w roladę (dłuższym bokiem) -
-po zwinięciu zawinęłam w pergamin od ciasta i włożyłam na 30 min do zamrażalki ,zdecydowanie lepiej się kroi.
-Kroimy w plastry ok2cm układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
-wstawiamy do nagrzanego do 180 st.C.piekarnika i pieczemy aż do ładnego zrumienienia ok40min
Piekłam z termoobiegiem na 2 poziomach w 170st.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation