Kuchnia

sobota

ZAPIEKANKA GOŁĄBKOWA

trzy czwarte główki białej kapusty
kilogram mięsa mielonego
pół kilograma pieczarek
100 ml przecieru pomidorowego z kartonu
pół litra rosołu
dwa woreczki ryżu
dwie cebule
szczypior
sól, czosnek, pieprz, majeranek oraz papryka
jedna – dwie łyżki mąki
jedna łyżeczka masła

Najpierw kapustę należy poszatkować i ugotować w osolonej wodzie przez około pięć minut. W tym czasie kroimy jedną cebulę, a ryż gotujemy w osolonej wodzie przez nie więcej niż siedem minut. Cebulę oraz mieszamy z mięsem.

Następnie należy mięso doprawić majerankiem, papryką, czosnkiem, solą oraz pieprzem. Na dno naczynia żaroodpornego trzeba wyłożyć liście kapusty. Warstwy trzeba nakładać naprzemiennie, raz kapusta, raz mięso.

Warstwy mięsa z kolei trzeba polać przecierem zapiekankę wstawiamy do piekarnika, który nagrzewamy do 200 stopni. Potrawę pieczemy przez około półtorej godziny. Jednak po upływie kwadransa zapiekankę podlewamy rosołem. Kilkanaście minut przed wyjęciem potrawy z piekarnika wlewamy rosół.

Na podstawie bulionu przygotowujemy sos pieczarkowy. Na łyżce masła musimy usmażyć pokrojoną cebulę oraz pieczarki. Warzywa zalewamy rosołem i dusimy przez kilka minut.
Następnie doprawiamy papryką, czosnkiem, solą oraz pieprzem. Wszystko należy zagęścić mąką i dodać pokrojony szczypiorek. Zapiekankę zalewamy sosem pieczarkowym i trzymamy w piekarniku przez jeszcze kilka minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation