Kuchnia

Ciasta i słodkości

WUZETKA

SKŁADNIKI NA KAKAOWY BISZKOPT:

6 jajek
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 szklanki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao
szczypta soli

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ ŚMIETANKOWĄ:

600 ml śmietanki kremówki 30%
3-4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki gorącej wody

SKŁADNIKI NA PONCZ:

1/2 szklanki mocnego naparu herbacianego

SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:

70 g gorzkiej czekolady
70 ml śmietanki kremówki 30%

DODATKOWO:

ok. 200 dżemu wiśniowego
150 ml śmietanki kremówki 30% (opcjonalnie)

Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy powoli cukry. Zmniejszając obroty miksera do minimum dodajemy po jednym żółtku. Suche składniki przesiewamy bezpośrednio do piany w kilku porcjach. Po dodaniu każdej bardzo delikatnie mieszamy dużą łyżką drewnianą lub szpatułka, aby piana jak najmniej opadła. Formę o wym. 24×24 lub lekko większą smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy w temp. 170 C przez ok. 30-35 min (góra-dół bez termoobiegu). Sprawdzamy patyczkiem, jeśli jest suchy biszkopt jest gotowy. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt upuszczamy z wys. 30-40 cm na zabezpieczoną podłogę lub blat stołu. W ten sposób biszkopt nie opadnie. Studzimy i przekrawamy na dwie części (dolna może być lekko większa).
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywną masę. Dodajemy przesiany cukier puder i powoli wlewamy ostudzoną żelatynę.
Biszkopt układamy w formie i nasączamy połową ponczu (wszystkie składniki połączone ze sobą). Smarujemy dżemem wiśniowym i wykładamy bitą śmietanę. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, nasączamy.
Kremówkę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki czekolady. Chwilę zostawiamy i następnie mieszamy, aż powstanie gładka polewa. Wylewamy na ciasto i wkładamy do lodówki na min. kilka godzin lub całą noc. Przed podaniem wykonujemy opcjonalnie kleksy z ubitej śmietany.

Autor by: ilovebake.pl/2016/01/20/wuzetka/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation