Kuchnia

mięsa

Kotlety Gyros w papryce
Kolorowe kotlety nie tylko są smaczne mogą być również ozdobą świątecznego stołu a co najważniejsze szybo się przygotowuje i bez smażenia.
Składniki:
• ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
• 4 papryki czerwone
• 1 całe jajko
• Sól
• 1 łyżka przyprawy Gyros
• 2 ogórki konserwowe
• 1 cebula
• 2 łyżki bułki tartej
• ½ puszki kukurydzy konserwowej
• 20 dag sera żółtego
• 10 łyżeczek ketchupu pikantnego
Sposób przygotowania:
1. Papryki kroimy w krążki 2, 5 cm, wyjmujemy nasiona, zbędne części z papryk pozostawiamy, kroimy drobno, odstawiamy na bok.
2. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, doprawiamy solą oraz przyprawą Gyros, dodajemy pokrojone w kostkę ogórki, paprykę, którą wcześniej pokroiliśmy, oraz cebulę. Wsypujemy bułkę tarta, odlaną z zalewy kukurydzę i wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
3. Krążki z papryk układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w środek każdej papryki nakładamy farsz.
4. Pieczemy w piekarniku pod przykryciem 30 minut w 180°C. Pod koniec pieczenia posypujemy serem startym na tarce o dużych oczach.
5. Przed podaniem polewamy jedną łyżka ketchupu na każdy krążek papryki.
6. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation