Kuchnia

Przepisy

Obżarciuch: Sernik na bitej śmietanie
Wymiary formy: 26x40

Składniki:

1 kg sera białego półtłustego
400 ml śmietanki 30%
10 jaj
1 i 1/2 szklanki cukru pudru
2 budynie śmietankowe
cukier waniliowy
herbatniki






Przygotowanie:

Ser mielimy dwukrotnie. Żółtka ucieramy z 1/2 szklanki cukru pudru na puch. Dodajemy ser, proszek budyniowy i mieszamy. Następnie osobno ubijamy białka na sztywno i stopniowo wsypujemy 1 szklankę cukru pudru i cukier waniliowy. Białka przekładamy do masy serowej. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, przekładamy do masy i delikatnie mieszamy, aby ciasto nie opadło. W blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników.



Wylewamy masę serową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 40 min. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 160 st. i pieczemy jeszcze około 20 min. Sernik studzimy w piekarniku.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation