Kuchnia

cudowne szarlotki 2

Migdałowy mazurek/tarta z białą czekoladą, kokosem oraz mandarynkami

Spód:
- 150g mąki pszennej krupczatki + 120 zwykłej mąki pszennej + 40 g zmielonych migdałów
- 200g masła
- 50 cukru pudru + 1łyżka cukru waniliowego
-1 kropelka aromatu migdałowego
-1 łyżka śmietany
- 2 żółtka

Masa:
- 200g białej czekolady (dwie kosteczki zostawiamy do dekoracji )
- 3 duże łyżki wiórków kokosowych
- 3 łyżki soku ze świeżo wyciśniętych mandarynek
- 3 łyżki gęstej śmietany (najlepiej kwaśnej) -wystarczy 18%
- 2 łyżki świeżo startej skórki z mandarynki (uprzednio wyparzonej)

Do posypania i udekorowania:
- 1 łyżka wiórków kokosowych do posypania
- duża garść płatków migdałowych oraz całych migdałów
- garść suszonej żurawiny
- mandarynka (wraz ze skórką) podzielona na 6 części
- listki mięty lub melisy

Najpierw przygotowujemy spód. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy migdały i resztę składników. Zagniatamy ciasto, formujemy kulę i zawijamy w folię. Wkładamy do lodówki na ponad godzinę (można zostawić też na noc).
Po tym czasie, rozwałkowujemy i wkładamy na dno (natłuszczonej i oprószonej bułką tartą) blachy (u mnie ma wymiar 24x30). Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200C. Pieczemy ok.15min, aż ciasto będzie podpieczone na brązowy kolor.
W tym czasie czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Całkowicie rozpuszczoną łączymy ze śmietaną, kokosem, sokiem i skórką z mandarynek. Energicznie mieszamy. Masę studzimy, ale uważamy, żeby za bardzo nie zgęstniała. Nakładamy na zimny spód. Dekorujemy, zarumienionymi na patelni, migdałami, żurawiną, startą kosteczką czekolady oraz wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki. Przed podaniem, posypujemy listkami ziół.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation