Kuchnia

Przystawki

SZPARAGI Z JAJKAMI NA TWARDO, SEREM ŻÓŁTYM I CYTRYNĄ:
/2 porcje/

Składniki:
pęczek szparagów (ok. 7 sztuk na osobę)
4 jajka
40 g sera żółtego
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy
sól, pieprz


Szparagi opłukać odciąć zdrewniałe końcówki i ugotować w osolonym wrzątku ok. 5-10 min.
Jajka ugotować na twardo (10 min. od zawrzenia wody).
Gotowe szparagi wyjąc z gorącej wody do miski z zimną wodą i lodem (aby nie straciły jędrności i koloru). Odsączyć, przełożyć na talerze i polać oliwą oraz sokiem z cytryny. Ugotowane jajka zalać zimną wodą, obrać ze skorupki, posiekać w drobną kostkę i posypać nimi szparagi. Na koniec doprawić solą i pieprzem oraz posypać startym żółtym serem (najlepiej parmezanem).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation