Kuchnia

Sałatki

Surówka z młodej kapusty z marchewką i cukinią

Składniki:
pół główki młodej kapusty
marchewka
mała cukinia
garść kiełków brokuła
2 łyżki posiekanego szczypiorku
dressing jogurtowy – przepis tutaj
łyżeczka oleju lnianego – opcjonalnie

Wykonanie:
Kapustę obieramy z zewnętrznych liści, szatkujemy drobno, oprószamy solą i zostawiamy na kilka minut by zmiękła.
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej.
Cukinię myjemy, kroimy w zapałkę i parzymy wrzątkiem lub gotujemy w mikrofalówce przez 2 minuty (cukinia lekko zmięknie i zyska głęboki zielony kolor).
Kiełki płuczemy i dobrze odciskamy z wody.
Wszystkie warzywa mieszamy w misce z posiekanym szczypiorkiem, lnianym olejem i dressingiem jogurtowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation