Kuchnia

Sałatki

Sałatka ziemniaczana ze szparagami i boczkiem


700 g ziemniaków
350 g szparagów
3 młode cebulki
kilka plastrów boczku
trochę szczypiorku, ok. pół pęczka
4 łyżki oliwy
3 łyżki białego octu winnego
sól i pieprz do smaku

Ziemniaki obieramy i kroimy. Szparagi myjemy i odłamujemy twarde końcówki.
Bierzemy dwa garnki z osoloną wodą. W jednym gotujemy ziemniaki (ok. 20 min.) a w drugim szparagi (w zależności od wielkości ok. 5-10 min). Szparagi wrzucamy do wrzątku.
Ziemniaki wstawmy wcześniej a szparagi później, tak aby razem skończyły się gotować.
W czasie gdy wszystko się gotuje kroimy drobno modą cebulkę, a następnie pół pęczka szczypiorku.
Przygotowujemy prosty winegret. W filiżance mieszamy oliwę i ocet winny i doprawiamy je solą i pieprzem. Ilość octu jest stosunkowo duża ale dzięki temu sałatka będzie wyrazista w smaku.
Na patelni bez tłuszczu mocno podsmażamy boczek, tak aby był chrupiący.
Odsączamy ziemniaki, wyjmujemy szparagi i szybko je kroimy w kawałki.
W misce mieszamy ziemniaki, szparagi, cebulkę i szczypior razem z sosem winegret.
Całość posypujemy boczkiem. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation