Fotografia

Zima

Marmurkowa babka kokosowo-kakaowa

Składniki:

5 jajek
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
120 ml dowolnego tłuszczu (ja dałam olej słonecznikowy)
120 ml mleka
1 cukier waniliowy
200 g cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki wiórków kokosowych

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
W drugiej misce zmiksować mleko, olej, cukier i cukier waniliowy. Miksując dodawać po jednym żółtku, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu delikatnie wmieszać pianę.
Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać wiórki kokosowe, do drugiej kakao.
Dużą formę do babki wysmarować masłem i wysypać tartą bułką.
Wlać 1/2 ciasta jasnego, następnie część z kakao, na końcu pozostałą część jasną.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec około 50 minut.
Ostudzić w formie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation