Kuchnia
Ciasteczka
„Jajka ” – czyli cytrynowe ciasteczka na Wielkanoc
Składniki na około 60 sztuk ciastek:
200 g miękkiego masła
2 łyżeczki cukru wanilinowego
szczypta soli
3/4 szklanki cukru pudru
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego lub olejku cytrynowego
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
na lukier:
1 białko (powinno ważyć 35 g)
175 g cukru pudru
+ do rozrzedzenia lukru 2 łyżeczki soku z cytryny
+odrobina żółtego barwnika
W misce umieścić miękkie masło i ucierać przez kilka chwil mikserem, dodać szczyptę soli, cukier puder oraz cukier waniliowy i dalej ucierać na puszystą masę. Dodać jajko i ekstrakt cytrynowy, dalej ucierać, na koniec mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać całość przez sitko do masy. Wszystko miksować do połączenia, zagnieść w kulę i rozpłaszczyć, owinąć folią spożywczą , następnie schładzać minimum godzinę w lodówce.
Schłodzone ciasto wałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok. 3-4mm. W razie potrzeby można delikatnie podsypywać mąką. Wycinać jajka i przekładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C. Piec ciasteczka około 10-12 minut, aż do zarumienienia. Im chłodniejsze ciasteczka wkładamy do piekarnika, tym będą smaczniejsze po upieczeniu.
Gdy ciasteczka wystygną przygotować lukier. W niedużym naczyniu umieścić białko jaja oraz cukier puder, ucierać na najwyższych obrotach miksera przez około 2 minuty.
Przełożyć część lukru do rękawa cukierniczego z zamocowaną końcówką do dekoracji lukrem np. Wilton 1. Zrobić kontury jaja oraz na środku okrągły kontur żółtka.
Do pozostałej części lukru dodać około 1,5-2 łyżeczki soku z cytryny ponownie zmiksować. Rękaw cukierniczy umyć, osuszyć, ponownie zamocować w nim końcówkę do dekoracji i przełożyć do niego lekko rozrzedzony lukier. Wypełniać cienką warstwą „białko jaja”. Można pomagać sobie wykałaczką przy rozprowadzaniu lukru.
Na koniec umieścić pozostały lukier w małym naczyniu np. filiżance dodać odrobinę żółtego barwnika i dokładnie wymieszać. Przełożyć do czystego rękawa cukierniczego i wyciskać na środek ciasteczek „żółtka”. Można też nakładać łyżeczka po dużej kropli żółtego lukru i rozprowadzić go wykałaczką. Odstawić do zastygnięcia lukru. Przechowywać w szczelnej puszce.
Uwaga: W razie potrzeby dorobić lukru np. z połowy porcji .
MA==