Kuchnia

Ciasteczka

Pierniczki zaparzane… | brunetkawkuchni


Składniki:

150g cukru
120g miodu
1 łyżeczka przyprawy do piernika (dałam 1 łyżkę)
1/2 szklanki mleka
500g mąki pszennej
1 łyżeczka sody
2 jajka

Dodatkowo:

lukier, roztopiona czekolada lub ulubiona polewa do dekoracji
kolorowe posypki

Wykonanie:

50g cukru umieść w rondelku z grubym dnem i podgrzewaj na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż zbrązowieje. Dodaj resztę cukru, miód oraz przyprawę do piernika i mleko. Zagotuj, mieszając cały czas, aż cukier się rozpuści, a wszystkie składniki połączą.

Mąkę wymieszaj w dużej misce z sodą i zalej gorącą mieszanką z miodem. Wymieszaj ciasto drewnianą łyżką lub mikserem, aż będzie jednolite. Odstaw do przestudzenia.

Do zimnego ciasta dodaj rozkłócone jajka i wyrób je dokładnie. Misę z ciastem przykryj i odstaw w chłodne miejsca na 2 – 3 godziny, aż zgęstnieje.

Gotowe ciasto rozwałkuj na grubość około 3mm i wykrawaj foremkami pierniczki. Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając nieduże odstępy.
Piecz w temperaturze 160ºC przez około 20 – 30 minut, aż wyrosną i nabiorą koloru. Upieczone przenieś ostrożnie na kratkę i wystudź. Zimne udekoruj dowolnie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation