Kuchnia

kuchnia

Surówka z pekinką

SURÓWKA Z PEKINKĄ

składniki:
- 1 średnia kapusta pekińska
- ok. 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz
- 1 marchew
- 1 czerwona papryka
- 3 średnie ogórki konserwowe
- por
- koperek (pominęłam)
- kilka liści zielonej sałaty (pominęłam)

Kapustę pekińską poszatkować i przełożyć do dużej miski. Dodać oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać i zostawić na około 30 minut. Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czerwoną paprykę i ogórki konserwowe pokroić w kostkę, a por w półplasterki.
Wszystkie składniki przełożyć do miski z kapustą pekińską. Dodać pokrojony koperek i wszystko razem wymieszać. Przezroczystą salaterkę wyłożyć liśćmi zielonej sałaty, a następnie wyłożyć surówkę. Podawać jako dodatek do drugiego dania.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation