Kuchnia

Przepisy

Składniki:

2 duże filety z piersi kaczki ze skórą

Marynata:
1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
2 łyżki miodu
1 łyżeczka octu ryżowego czarnego
2 zmiażdźone ząbki czosnku
1 łyżeczka zmielonego anyżu gwiazdkowatego
2 łyżeczki mąki kukurydzianej

Przygotowanie:

W małej miseczce wymieszać składniki marynaty.
Pierś kaczki włożyć do płytkiego, żaroodpornego naczynia. Zalać marynatą i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
Po tym czasie odlać marynatę z kaczki, wstawić do nagrzanego piekarnika na 220C na 30 minut, smarując często glazurą.
Przełożyć filety z naczynia na ruszt grilla skórką do góry. Podpiekać jeszcze ok 15 minut aż glazura ulegnie karmelizacji i skórka stanie się chrupiąca.
Zdjąć kaczkę z rusztu, pokroić w cienkie plastry i podawać gorącą. Można polać ulubionym sosem np. sosem hoisin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation