Kuchnia

TARTY

Składniki:

opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
21 szparagów
ok. 9 pomidorków koktajlowych (dałam zwykłe pomidory)
4 łyżki jogurtu greckiego
2 łyżki startego parmezanu
świeżo mielony pieprz
świeże listki tymianku




Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 220 st.C. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki. Przed pieczeniem podgotować je przez chwilę na parze.
Ciasto podzielić na porcje (używałam ciasta w płatach, więc jeden płat był jedną porcją). Końcem noża naciąć delikatnie ciasto ok. 1- 2 cm od brzegu. Trzeba przy tym uważać, by nie przeciąć ciasta na wylot. Jogurt wymieszać z parmezanem, rozsmarować na prostokącie, który powstał po nacięciu. Pomidorki pokroić w plastry, ułożyć na masie jogurtowej, a na nich ułożyć szparagi i listki tymianku. Przed włożeniem do piekarnika skropić oliwą. Piec ok. 20 minut. Przed podaniem doprawić świeżo mielonym pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation