Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Buchty - Najsmaczniejsze.pl

Składniki (9 dużych bułek):

500 g mąki
220 ml mleka
1 paczka drożdży instant (7 g)
70 g cukru
50 g masła
2 jajka
1 szczypta soli
Oraz:

2 łyżki masła
cukier puder do posypania
Bułki na śniadanie

Przygotowanie:
Do dużej miski wsyp mąkę, sól, suche drożdże i cukier, wymieszaj składniki i zrób dołek. Wbij jajka. Masło rozpuść i wymieszaj razem z mlekiem. Ciepłe mleko z masłem wlej do miski. Wyrób miękkie i elastyczne ciasto.

Przygotowanie bułek

Wyrobione ciasto uformuj w kulę, przykryj czystą ściereczką i odstaw do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (na około 1 godzinę).
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie krótko wyrób, podziel na mniejsze, równe części (ok. 100 g części). Z każdego kawałka uformuj równe kulki i układaj je blisko siebie w foremce o wymiarach 25×25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia (wystarczy ok. 15-20 minut). Bułki, przed włożeniem do piekarnika posmaruj roztopionym masłem.

Ciasto drożdzowe

Buchty piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 25 minut. Upieczone bułki wyjmij z piekarnika, wystudź na kratce. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation