Kuchnia

rybki

Łosoś w cieście francuskim

Składniki:
opakowanie gotowego ciasta francuskiego
ok. 250-300 g świeżego młodego szpinaku
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku
pieprz, sól, gałka muszkatołowa
1 jajko roztrzepane z 1 łyżka mleka
300 g łososia (u mnie świeży łosoś z Tesoro del Mar)
sok z cytryny

Na patelni roztapiamy masło. Dodajemy szpinak, podsmażamy, aż wyraźnie zmniejszyć objętość. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną gałki oraz dodajemy posiekany drobno czosnek.
Szpinak studzimy, odciskamy z nadmiaru wody, siekamy.

Na blacie rozkładamy ciasto dłuższa stroną do nas. Łososia solimy, doprawiamy pieprzem, można odrobiną słodkiej papryki i delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny. Kroimy na paski o szerokości ok. 2-3 cm.
Na brzegu (pozostawiając ok. 2 cm marginesu) układamy szpinak, na niego układamy paski łososia i zwijamy jak roladę. Rulon tniemy na kawałki, każdy układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem, możemy posypać sezamem.
Pieczemy w 180 stopniach ok. 25-30 minut.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation