Pstrąg pieczony z masłem i cytryną. Przepis teścia.
Składniki:
4 średnie wypatroszone pstrągi (tęczowy lub łososiowy)
2 cytryny
1 limonka
kilka ząbków czosnku
sól
pieprz
1/4 kostki masła (50 g)
4 ząbki czosnku
świeża kolendra
świeża pietruszka
sól i pieprz
Przygotowanie:
Pstrągi dokładnie patroszymy, czyścimy i myjemy. Generalnie są dwie szkoły czyszczenia, jedni rybę skrobią z łusek, inni natomiast jedynie czyszczą wierzchnią warstwę śluzu, którym powleczone są łuski. My wykonujemy jedynie tę drugą czynność... wychodzimy z założenia, że i tak przecież zjada się samo mieso, a skóra wędruje do kosza.
Suszymy papierowymi ręcznikami. Robimy kilka nacięć na jednym boku pstrąga.
Solimy i pieprzymy do smaku, zarówno z wierzchu (głównie nacięcia, w tym miejscu mięso najlepiej wchłonie sól) jak i w środku.
Wkładamy do śodka po jednym nieobranym, jedynie zgniecionym ząbku czosnku, lepiej uwolni swój aromat.
Cytrynę i limonkę kroimy na plasterki i wkładamy do każdego pstrąga po kilka plasterków.
Dokładamy świeżą pietruszkę lub kolendrę, w zalezności co kto lubi. My najczęściej używamy kolendry ogrodowej, jest znacznie intesywniejsza w smaku i aromacie.
Na koniec skrapiamy sokiem z cytryny.
W brzuszki wkładamy również kawałeczki masła. Na wierzch ryb, w nacięcia sypiemy odrobine pieprzu i również wkładamy małe kawałeczki masła. Resztą roztopionego masła smarujemy skórę.
Pstrągi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 35 - 40 minut.
Pstrąga można jeść samego, ale jednak preferujemy bardziej klasyczną polską wersję, z ziemniaczkami i duszona cebulką :)
Smacznego :)
http://www.alemeksyk.eu/smaki-swiata/item/712-pstrag-pieczony-z-maslem-i-cytryna-przepis-tescia.html