Design

Design

Babka ponczowa z kremem mascarpone

Składniki:
Ciasto drożdżowe:
500g mąki pszennej
80g cukru
250ml mleka
4 jajka
150g masła lub margaryny
szczypta soli
20g kandyzowanej skórki pomarańczowej
40g świeżych drożdży
Poncz:
niepełne 1,5 szklanki wody (ok. 350ml)
200g cukru
sok z cytryny do smaku (dałam z połowy cytryny)
rum, wódka, spirytus według uznania
Krem z mascarpone:
250g serka mascarpone
200g słodkiej śmietany 30- 36%
2 łyżki soku z cytryny
100g białej czekolady
Polewa:
100g białej czekolady i 150g gorzkiej lub mlecznej
2 łyżeczki oleju
Dodatkowo:
kandyzowana skórka pomarańczowa lub cytrynowa do dekoracji

Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i paroma łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15min.
Oddzielić żółtka od białek.
Miękkie masło utrzeć mikserem z resztą cukru na puszystą masę. Dalej ubijając dodać po jednym żółtku. Kolejno zmienić w mikserze ubijaki na mieszadła hakowe do wyrabiania ciasta. (Można użyć również robota kuchennego z hakiem do zagniatania ciasta). Dodać wyrośnięty zaczyn i resztę mąki. Początkowo miksować na niskich obrotach, kolejno zwiększyć na wysokie i miksować do uzyskania elastycznego ciasta.
Skórkę pomarańczową posiekać drobno i oprószyć mąką.
Osobno ubić białka ze szczyptą soli, dodać do ciasta razem ze skórką pomarańczową i delikatnie zagnieść całość ręką. (Ciasto powinno być gładkie, lśniące i zawierać dużo pęcherzyków powietrza).
Ciasto przełożyć do formy na babkę wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. (Ciasto powinno wypełnić ok. połowę formy. Ja użyłam o średnicy 24cm). Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. (Przy formie na babkę o średnicy 24cm, po wyrośnięciu ciasto powinno wypełnić całą formę).
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 50min. w temperaturze 180°C. (Ciasto sprawdzić patyczkiem. Jeśli ciasto przyrumieni się za szybko podczas pieczenia, można przykryć go z góry folią aluminiową). Po upieczeniu ciasto pozostawić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika do całkowitego ostygnięcia (najlepiej na noc).
Przygotować poncz. Wodę zagotować z cukrem. Wymieszać, aby cukier się rozpuścił. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Dodać sok z cytryny i alkohol do smaku.
Babkę wyciągnąć z formy i przekroić poziomo w dwóch miejscach.
Przygotować krem. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia. Serek mascarpone zmiksować krótko z sokiem z cytryny. Dodać zimną, ale jeszcze płynną czekoladę. Zmiksować krótko, tylko do połączenia składników. Osobno ubić śmietanę na sztywno. Wmieszać delikatnie do sera.
Na paterze lub talerzu ułożyć dolny krążek babki. Nasączyć mocno przygotowanym ponczem. Rozłożyć trochę więcej niż połowę kremu. Przykryć drugim krążkiem. Dobrze go nasączyć. Rozłożyć resztę kremu. W górnym krążku najlepiej zrobić wiele dziurek wykałaczką. (Jeśli zrobimy dziurki, poncz łatwiej wsiąknie do ciasta). Ostatni krążek nałożyć na górę ciasta i go nasączyć.
Białą i gorzką czekoladę rozpuścić osobno w kąpieli wodnej, każda z dodatkiem łyżeczki oleju. Babkę polać czekoladą i posypać z góry posiekaną skórką kandyzowaną.
Wstawić na 2- 3 godz. do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation