Kuchnia

Desery

Arabeska : Ciasto z rabarbarem



Składniki:
- 4 jajka
- 1 szkl. cukru
- 250 g margaryny (masła)
- 2 i 1/2 szkl. mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli

Dodatkowo:
- 600 g rabarbaru

Kruszonka:
- 140 g mąki
- 70 g masła
- 70 g cukru
- odrobina aromatu waniliowego


Przygotować kruszonkę.
Masło pokroić na drobne kawałeczki i rozetrzeć z resztą składników.

Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki.

Margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia.
Jajka ubić z cukrem, solą i cukrem waniliowym. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć z masą jajeczną. Na koniec dodać ostudzoną margarynę i dokładnie wymieszać.
Blachę (ok. 25×38 cm) wyłożyć pergaminem lub posmarować masłem i posypać tartą bułką. Nałożyć ciasto, wyrównać, posypać rabarbarem i kruszonką. Piec w temperaturze 180 st.C (160 st.C z termoobiegiem) przez około 50 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation