Kuchnia

Desery

Ciasto mocca

Składniki
Biszkopt

4 jajka
4 łyżki kakao
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
Masa

300 g śmietanki 30%
2 łyżki żelatyny
100 g ciemnej czekolady
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki wody
100 ml espresso + 100 ml do nasączenia
Polewa

80 g ciemnej czekolady
2 łyżki śmietanki 30%
1 łyżka masła
Wykonanie
Przygotowujemy biszkopt. Białka ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy żółtka i powoli dosypujemy przesiane kakao wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz mąkami. Delikatnie mieszamy. Kwadratową formę do pieczenia (o boku 20 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w 180ºC przez 20 minut. Studzimy na zewnątrz piekarnika.

Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, następnie rozpuszczamy ją w gorącej kawie, w razie potrzeby podgrzewamy kawę z żelatyną, nie dopuszczamy do zagotowania się. Do ubitej śmietanki dodajemy stopniowo przestudzoną czekoladę oraz schłodzoną kawę (kubek z kawą umieszczamy na chwilę w naczyniu z zimną wodą) i delikatnie mieszamy. Odstawiamy masę na 2-3 minuty do lodówki. W tym czasie kroimy biszkopt na trzy części i każdą nasączamy espresso. W blaszce układamy jeden blat, nakładamy połowę tężejącej masy, układamy drugi biszkopt, nakładamy pozostałą masę i przykrywamy kolejnym biszkoptem. Składniki na polewę roztapiamy i lekko studzimy. Polewamy nią ciasto i wstawiamy do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation