Kuchnia

kuchnia

Pulpeciki z kaszą gryczaną w sosie pieczarkowym

Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego
200 g (szklanka) suchej kaszy gryczanej Polskie Młyny
1 jajko
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
sól
pieprz
1łyżka sosu sojowego
olej do smażenia
1 cebula
400 gr pieczarek (oczyszczonych i pokrojonych w plasterki )
½ łyżeczki papryki w proszku
2 szkl. bulionu
Bułka tarta do obtoczenia
Kaszę gryczaną ugotować według przepisu na opakowaniu. Odstawić do wystygnięcia. Na 2 łyżkach oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę, pod koniec dodać starty czosnek i zrumienić. Połowę zeszklonej cebuli pozostawić na patelni(resztę odłożyć), dodać pieczarki. Doprawić solą, pieprzem i papryką w proszku i smażyć przez ok. 5 minut co chwilę mieszając. Odstawić. W misce wymieszać mięso z kaszą gryczaną, jajkiem, czosnkiem, cebulką(2 połową), sosem sojowym. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z masy uformować pulpeciki, obtoczyć je delikatnie w bułce tartej, smażyć z obu stron na złoty kolor (około 5-6 minut z każdej strony).Po podsmażeniu wlać do pulpecików gorący bulion i zagotować. Przykryć i gotować około 30 minut. Na koniec dodać podsmażone pieczarki, wymieszać i zagotować. Gotować bez przykrycia przez ok. 5 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation