Kuchnia

Przepisy

Fasolka szparagowa na zimę (do słoików) | sio-smutki! Monika od kuchni


Składniki:
fasolka szparagowa, żółta lub zielona
sól
cukier
wrzątek
Przygotowanie:
Fasolkę dokładnie myję, odcinam końcówki. Układam ją na sztorc w dużych słoikach (900 ml), do każdego słoika wsypuję po łyżeczce cukru i soli. Zalewam fasolkę wrzątkiem (zostawiam mniej więcej 3 cm miejsca na górze), mocno zakręcam. Kilka razy energicznie obracam słoiki w dłoniach, by cukier i sól się rozpuściły. Słoiki ustawiam w głębokim, szerokim garnku (na dnie układam ściereczkę), zalewam garnek (również wrzątkiem - ten ma sięgać trochę ponad 3/4 wysokości słoików). Gotuję wszystko na małym ogniu 50 minut. Słoiki zostawiam do wystygnięcia w wodzie, w której się gotowały.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation