Kuchnia

Przepisy

ciasto:
- 3 szkl mąki krupczatki
- 3/4 szkl oleju
- 3/4 szkl cukru
- 4 jaja ( żółtka i białka osobno )
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 12 % lub 18 %
- 1,5 kg jabłek
- cynamon i trochę cukru do jabłek
( szklanka o poj. 250 ml ) ( blaszka 23 cm na 34 cm )
Jabłka obieramy , kroimy w kostkę i z niewielką ilością cukru i cynamonu podsmażamy .Wszystkie składniki na ciasto oprócz białek mieszamy do uzyskania konsystencji kruszonki a następnie dzielimy na dwie części ( 2/3 i 1/3 ) Większą częścią ciasta wykładamy spód blaszki i pieczemy 10 min w 180 st C.Na podpieczony spód nakładamy jabłka. Ubijamy białka z 2 łyżkami cukru i sztywną pianę wykładamy na jabłka a na pianę z białek resztę ciasta w formie kruszonki .Pieczemy w 180 st C z termoobiegiem około 35 min..Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation