Kuchnia

deser

Placki twarogowe z jabłkiem

SKŁADNIKI (2Porcje)
250 g twarogu
3 jajka
1 łyżka cukru wanilinowego
1 jabłko - reneta
2 łyżki cukru pudru + do posypania
4 czubate łyżki mąki
1/2 łyżeczki cynamonu
opcjonalnie syrop klonowy

PRZYGOTOWANIE
Do miski włożyć twaróg, dodać żółtka (białka zachować) oraz cukier wanilinowy, następnie rozgnieść praską.
Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o większych oczkach, dodać do twarogu i wymieszać. Następnie dodać mąkę i ponownie dokładnie wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Dodać do masy twarogowej i połączyć składniki delikatnie mieszając łyżką.
Nakładać porcje ciasta (po ok. 2 łyżki) na rozgrzaną patelnię (np. teflonową, naleśnikową) i rozprowadzić je po powierzchni formując kształtnego placka. Można smażyć na suchej patelni lub z dodatkiem oleju.
Zmniejszyć ogień i smażyć przez ok. 2 - 3 minuty lub aż od spodu będą delikatnie zrumienione na złoto. Przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie przez ok. 2 minuty. Posypać cukrem pudrem i cynamonem, opcjonalnie skropić syropem klonowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation