Kuchnia

Ciasta i ciasteczka

Ciastka czekoladowe brownie - ciągnące - Lawendowy DomLawendowy Dom

Ciągnące ciastka czekoladowe brownie

220 g gorzkiej czekolady
100 g masła
2 jajka
100 g cukru
łyżka cukru z prawdziwą wanilią
100 g mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
dodatkowo:
200 g gorzkiej czekolady
150 g białej czekolady


Czekoladę połamać na mniejsze kawałki.
Włożyć do garnka, dodać masło, rozpuścić na małym ogniu.
Zdjąć z ognia, lekko przestudzić.
Jajka wbić do miski, dodać oba rodzaje cukru.
Ubić na białą, puszystą masę.
Zmniejszyć obroty miksera do minimum i stopniowo dodawać płynną czekoladę.
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i solą.
Dodać porcjami do masy czekoladowej, mieszając masę łopatką.
Posiekać czekoladę gorzką i białą i wsypać do miski z ciastem. Wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Nakładać porcje ciasta, zachowując między nimi odstępy.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 14 minut.
Przełożyć na kratkę do całkowitego wystygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation