Kuchnia

Przepisy

Składniki:

450 g mąki pszennej
250 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
1 szklanka cukru pudru
1 jajko
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki zagnieść: mąkę z proszkiem do pieczenia posiekać z masłem przy pomocy noża, następnie dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść (ciasto można też zmiksować w malakserze) . Ciasto podzielić na 2 części, każdą część lekko spłaszczyć i owinąć folią spożywczą. Jedną włożyć na 60 minut do lodówki, drugą na 2 godziny do zamrażarki.

Ponadto:

1,5 kg jabłek szarlotkowych np. odmiany Szara Reneta
2 budynie waniliowe bez cukru (na pół litra mleka każdy) + 4 łyżki cukru
750 ml mleka
cukier puder - do posypania
kilka łyżek bułki tartej
Kwadratową formę o boku 23 cm (lub nieco większą, ciasto jest wysokie) wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto wyjęte z lodówki i wyłożyć nim dno formy. Ponakłuwać widelcem a następnie podpiec przez 10 minut w temperaturze 180ºC. Wyjąć z piekarnika a spód podpieczonego ciasta oprószyć bułką tartą (by ta wchłaniała wilgoć z jabłek).

Jabłka obrać, odrzucić gniazda nasienne, pokroić w ósemki, ułożyć na cieście.

Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu, wykorzystując jednak 750 ml mleka i 4 łyżki cukru. Gorący jeszcze budyń wylać na jabłka. Na budyń zetrzeć ciasto wyjęte z zamrażarki.

Piec około 45 minut w temperaturze 200ºC. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :-).

Przepis pochodzi z książeczki 'Ciasta Domowe'
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation