Kuchnia

wypieki

"NAJLEPSZY PRZEPIS NA CYNAMONKI (CINNAMON ROLLS)
(w przepisie 1 szkl. ma 235 ml)

Składniki:
2 szkl. mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 szkl. letniego mleka
1 jajko
25 g świeżych drożdży (lub 8 g suchych)
55 g roztopionego masła (82 % tłuszczu)
2 płaskie łyżki cukru
szczypta soli

Dodatkowo:
30 g rozpuszczonego masła
2-3 łyżki brązowego cukru
2-3 łyżeczki cynamonu
1 jajko do posmarowania przed pieczeniem

Sposób przygotowania:
Drożdże rozetrzyj w miseczce razem z cukrem – rozpuszczą się i staną się płynne. Odstaw na kilka chwil. W tym czasie do miski przesiej mąkę, dodaj rozkłócone widelcem jajko, sól i ciepłe mleko, wstępnie zamieszaj. Wlej rozpuszczone drożdże i wyrabiaj ciasto. Do wstępnie wyrobionego ciasta (jeśli nie ma już grudek i nie widać strzępków żółtka) dodaj rozpuszczone masło i wyrabiaj do momentu, aż ciasto wchłonie cały tłuszcz. Wyrabiaj jeszcze kilka minut, by stało się miękkie i puszyste – to gwarancja udanego wypieku!

Gotowe ciasto możesz odstawić na około 40-50 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce lub tak jak ja – na noc do lodówki. W obu przypadkach miskę z ciastem przykryj ściereczką.

Jeśli pieczesz cynamonki od razu.

Wyrośnięte ciasto krótko zgnieć, by je odgazować i rozwałkuj na prostokąt. Posmaruj roztopionym masłem, posyp cukrem i cynamonem i zwiń w roladę (to, wzdłuż którego bok zwiniesz zależy od tego, jak duże bułeczki chcesz mieć po upieczeniu; ja zwijam dłuższym bokiem). Następnie ostrym nożem pokrój w “plastry”, grubość robię około 1,5-2 cm.

Cynamonki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach (one urosną, nawet drugie tyle). Blaszkę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20-30 minut.

Po wyrośnięciu posmaruj je roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika. Nastaw na 180 stopni i piecz do zrumienienia około 15-20 minut (w zależności od szybkości nagrzewania się ciasta). Jeśli wstawisz do nagrzanego piekarnika czas pieczenia będzie krótszy – około 12 minut.

Jeśli pieczesz cynamonki dopiero na drugi dzień.

Wyrobione ciasto wstaw do lodówki (przykryte ściereczką). Rano wyjmij i zostaw na 10-15 minut, by złapało temperaturę pokojową. Potem postępuj jak wyżej, czyli ponownie zagnieć, zrób cynamonki i odstaw do wyrośnięcia, a na koniec upiecz." na prawde najlepsze ;) ja dalam troche mniej masla do ciasta i polania :D
przepis i zdj z bloga kolorowyprzepisownik
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation