Kuchnia

bez glutenu

Śledzie po kaszubsku

5 filetów śledzi słonych (matjasy)
4 średnie cebule
pół szklanki oleju
200g koncentratu pomidorowego
garść rodzynek
3 nieduże kiszone ogórki
sól, pieprz do smaku
łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
8 łyżek oleju
kilka kropel soku z cytryny
2 łyżki pikantnego ketchupu



Śledzie opłukać i moczyć parę godzin w zimnej wodzie. Można moczyć w mleku- ale niekoniecznie.

Cebulę pokroić w półtalarki i podsmażyć na 1/2 szklanki oleju. Posolić, dodać pieprz i majeranek. Po około 5 minutach dodać rodzynki, chwile przysmażyć i dodać następnie pokrojone w cienkie talarki ogórki. Podsmażamy aż cebula ściemnieje ale sie nie przypali.

Do cebuli dodać koncentrat pomidorowy podsmażyć jeszcze chwilę i dodać 8 łyżek oleju i kilka kropel soku z cytryny, oraz ketchup. Wymieszać dokładnie z ziołami prowansalskimi , odstawić do wystygnięcia.

Śledzie wyjąć z wody, odsączyć, pokroić w paski albo kostkę. Układamy w słoiku naprzemian cebulę i śledzie. Wierzch powinna pokrywać cebula.

Zakręcić słoik i wstawić do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation