Kuchnia

bez glutenu

Chrupiące Ciabatty

Składniki na 8-10 bułek:

500 g mąki pszennej
320 ml. ciepłej wody (25-28 st.C.)
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
W dużej misce połączyć pokruszone drożdże, ciepłą wodę i cukier, zamieszać do rozpuszczenia się drożdży. ok. 1/3 przygotowanej mąki, wsypać do miski, zamieszać. Przykryć miskę ściereczką i odstawić do wyrastania na ok. 30 min.

2
DONE
Do wyrośniętego zaczynu wsypać pozostałą mąkę i sól (zachować trochę do podsypania ciasta). Składniki wymieszać dokładnie najlepiej drewnianą łyżką, a następnie wyrabiać ręką, aż cała mąką połączy się z ciastem.

Ciasto powinno być bardzo klejące.
Na blat wysypać zachowaną mąkę, obtoczyć w niej ciasto.

Z ciasta uformować prostokąt taki, który da się podzielić na 8-10 równych kawałków.

3
DONE
ciabatta, przepis na ciabattę, jak upiec ciabattę, przepis bułki, ciabata, ciabata przepis, ciabatta przepis, przepis na ciabatę, ciabatta przepisy, pieczywo czosnkowe, pieczywo czosnkowe przepis, chleb, chleb domowy, chleb domowy przepis, chleb przepis, kuchnia doroty, dorota gotuje, przepisy, grill, grill przepisy, pieczywo domowe, chleb, chleb z maszyny przepis, chleb z maszyny, przepis na chleb z maszyny, wypiekacz do chleba, wypiekacz do chleba opinie, chleb jak upiec, domowy chleb przepis, domowy chleb, domowy chleb przepisy, przepisy na domowy chleb, kajzerki, kajzerki przepis, bułki pszenne, bułki pszenne przepis, domowe bułki, domowe bułki przepis, przepis na bułki, przepis na bułki domowe, przepis na kajzerki, kajzerki przepisy, łatwe bułki przepis, przepis na łatwe bułki, mąka pszenna, bułki drożdżowe, bułeczki przepis, przepis na bułeczki, mąka, mąka pszenna przepisy, przepisy na mąkę pszenną, bułki drożdżowe, bułeczki drożdżowe przepis, bułeczki, ciabatta, przepis na ciabattę, jak upiec ciabattę, przepis bułki, ciabata, ciabata przepis, ciabatta przepis, przepis na ciabatę, ciabatta przepisy, pieczywo czosnkowe, pieczywo czosnkowe przepis, chleb, chleb domowy, chleb domowy przepis, chleb przepis, kuchnia doroty, dorota gotuje, przepisy, grill, grill przepisy, pieczywo domowe, chleb, chleb z maszyny przepis, chleb z maszyny, przepis na chleb z maszyny, wypiekacz do chleba, wypiekacz do chleba opinie, chleb jak upiec, domowy chleb przepis, domowy chleb, domowy chleb przepisy, przepisy na domowy chleb, kajzerki, kajzerki przepis, bułki pszenne, bułki pszenne przepis, domowe bułki, domowe bułki przepis, przepis na bułki, przepis na bułki domowe, przepis na kajzerki, kajzerki przepisy, łatwe bułki przepis, przepis na łatwe bułki, mąka pszenna, bułki drożdżowe, bułeczki przepis, przepis na bułeczki, mąka, mąka pszenna przepisy, przepisy na mąkę pszenną, bułki drożdżowe, bułeczki drożdżowe przepis, bułeczki,
Radełkiem lub ostrym nożem podzielić ciasto na kawałki.
Bułki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawiać na 30-40 min do wyrośnięcia.

4
DONE
PIEKARNIK ROZGRZAĆ DO 230 ST.C. GRZAŁKI GÓRA/DÓŁ.
Do zimnego piekarnika wstawić naczynie z wodą, rozgrzać piekarnik, dzięki temu w środku powstanie sauna, dzięki niej bułki pięknie się upieką.

Wyrośnięte ciabatty wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy 15-18 min., ja piekłam 17 min.

Upieczone bułki studzimy na kuchennej kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation