Kuchnia

Zapiekanki

Pyszna zapiekanka z rybą i warzywami
Składniki:
(2-4 porcje zależnie od apetytu)

- 1/2 kg kremowych ziemniaków
- 3 łyżki masła + trochę do wysmarowania formy
- 1/4 szklanki mleka
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 1 por umyty, pokrojony w cienkie plasterki
- 1 cebula obrana i pokrojona w cienkie półplasterki
- 2 łodygi selera naciowego obrane i pokrojone w cienkie plasterki
- 1 marchew umyta, obrana i pokrojona w cienkie plasterki
- 1 pietruszka umyta, obrana i pokrojona w cienkie plasterki
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1/2 szklanki gęstej śmietany
- 1/2 kieliszka białego wina
- 1 łyżeczka musztardy Dijon, sarepskiej lub gruboziarnistej
- 2 szczypty świeżo startej gałki muszkatołowej
- otarta skórka i sok z 1/2 cytryny
- 250 g świeżego dorsza lub innej białej ryby
- garść drobno posiekanej natki pietruszki
- garść startego sera cheddar

Przygotowanie:

Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w ćwiartki, ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu rozgnieść z dodatkiem mleka i łyżki masła. Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem i szczyptą świeżo startej gałki muszkatołowej.

Nagrzać piekarnik do temperatury 200 st. C.

Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki masła, uważając, aby się nie przypaliło. Dodać pokrojone warzywa: cebulę, seler naciowy, por, marchewkę i pietruszkę. Przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodać liść laurowy porwany na duże kawałki. Smażyć na średnim ogniu, mieszając, aż warzywa zmiękną.

W miseczce wymieszać śmietanę z musztardą i mąką. Dodać do podsmażonych warzyw i dobrze wymieszać.

Dodać wino, szczyptę świeżo zmielonej gałki muszkatołowej oraz sok i startą skórkę cytryny. Podgrzać i lekko zredukować.

Usunąć kawałki liścia laurowego, dodać rybę i posiekaną natkę pietruszki.

Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Na dnie ułożyć masę warzywno-rybną, i rozsmarować na niej puree ziemniaczane. Posypać startym serem.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation