Kuchnia

Pierogi, knedelki..

farsz
400 g dyni bez pestek, pokrojonej w kostkę
100 g ricotty
4 łyżki oliwy
2 gałązki tymianku
2 ząbki czosnku, drobno posiekany
1 szalotka, drobno pokrojona
1/2 łyżeczki startej główki muszkatołowej
sól i pieprz czarny

pesto z szałwii
20 g rukoli
8 g listków szałwii
2 ząbki czosnku, drobno posiekanego
70 ml oliwy
30 g tartego parmezanu
30 g nasion słonecznika
1 łyżka soku z cytryny
sól i pieprz czarny

także8 łyżek pestek z dyni, prażonych na suchej patelni

studio kuchnia | pierogi-z-pieczona-dynia-i-pesto-z-szalwii

Przygotowanie
Dynię, tymianek, czosnek i szalotkę wymieszać z solą, pieprzem, gałką muszkatołową i oliwą. Wyłożyć na blachę do pieczenia i upiec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 20 minut.

Mąkę przesypać na blat kuchenny lub stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, dodać jajka, olej, wodę oraz sól. Wyrabiać ciasto, zagarniając mąkę do środka wgłębienia. Aż ciasto będzie miękkie i elastyczne, przez około 5 – 10 minut. Podsypać mąką i przykryć ściereczką.

Upieczoną dynię przełożyć do miski i ugnieść na puree, dodać ricottę i doprawić solą i pieprzem.

Ciasto na pierogi podzielić na 4 części, podsypać mąką oraz rozwałkować na cienkie placki. Szklanką wyciąć kółka, na środek nałożyć farsz, brzegi pokropić wodą i przykryć drugim kółkiem, następnie zlepić brzegi i delikatnie przycisnąć sklejone brzegi widelcem.
Gotowe pierogi wrzucić do gotującej się wody i gotować do miękkości, przez około 3 – 5 minut. Wyjąć łyżką cedzakową.

Wszystkie składniki na pesto włożyć do blendera i zmiksować.
Ugotowane pierogi wymieszać z pesto i posypać prażonymi pestkami z dyni. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation