Kuchnia

Pierogi, knedelki..

Gnocchi w sosie pomidorowym

Składniki (porcja dla 4 osób):
gnocchi:
1kg ziemniaków
200g mąki pszennej
1 jajko

sos pomidorowy:
400g przecieru pomidorowego
bazylia, oregano
1 łyżka oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
cukier
płatki chilli
sól, pieprz
tarty parmezan

Przygotowanie:
Ziemniaki umyj, obierz i ugotuj (do miękkości). Następnie jeszcze gorące rozgnieć na purée bądź poczekaj, aż ostygną i przepuść przez praskę. Purée pozostaw do całkowitego ostygnięcia i wymieszaj z mąką, jajkiem i solą. Wyrabiaj tak długo, aż powstanie elastyczne ciasto. Podziel na mniejsze kule, z każdą z nich zroluj w wałeczek i pokrój na kawałki o długości ok. 2cm. Aby nadać kluskom fakturę, odciśnij na nich wzór widelca oprószonego mąką.
Przygotuj sos. Na oliwie z oliwek podsmaż czosnek (później go wyjmij). Dodaj przecier pomidorowy i dopraw resztą składników. Gotuj na małym ogniu tak długo, aż sos zgęstnieje.
Gnocchi ugotuj w osolonej wodzie. Zaraz jak wypłyną na powierzchnię przełóż je łyżką cedzakową na patelnię z sosem. Całość smaż przez chwilę na średnim ogniu. Podawaj z listkami bazylii i startym parmezanem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation