Święta i uroczystości

Kuchnia - BABY, ach te baby...oraz babeczki, MAZURKI i inne wielkanocne różności

Babka cytrynowa na śmietanie
Składniki na dużą foremkę z kominkiem (2,5 l)


6 jajek
225 g masła
3 szklanki mąki pszennej
1 i 3/4 szklanki cukru
1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany
sok i skórka z cytryny
łyżeczka proszku do pieczenia

dodatkowo:

3/4 szklanki cukru pudru
2-3 łyżki wrzątku
wiórki czekoladowe

Miękkie masło utrzeć z cukrem na puch. Następnie nadal ucierając dodawać po jednym jajku. W misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i skórką z cytryny. Na małych obrotach miksera ucierając masę jajeczną dodawać na zmianę mąkę i śmietanę oraz sok z cytryny. Ciasto przełożyć do foremki (silikonowej nie trzeba smarować) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec około 60-70 minut. Po upieczeniu wyjąć z foremki i wystudzić. Cukier puder wymieszać z wrzątkiem i polać ciasto lukrem. Posypać wiórkami czekoladowymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation