Kuchnia

ryby

Zapiekanka z łososiem i ziemniakami

Składniki:

1 filet łososia (upieczony i podzielony na kawałki),
kilka ziemniaków (ugotowanych i wymieszanych z odrobiną masła, tak aby powstało jedwabiste puree),
oliwa z oliwek,
1 cebula (posiekana),
1 brokuł (podzielony na małe różyczki),
1 szklanka świeżego parmezanu, pół szklanki bułki tartej,
szczypta gałki muszkatołowej,
2 łyżki pokrojonej drobno natki pietruszki,
sól i pieprz do smaku,
masło


Przygotowanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

2. Podsmaż na patelni cebulkę i brokuły, dodaj gałkę muszkatołową, sól i pieprz.

3. W międzyczasie w osobnej misce wymieszaj ziemniaki połową przygotowanego parmezanu.

4. Duże naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, następnie wyłóż łososia, brokuły, a na koniec ziemniaki. Całość posyp bułką tartą, resztą parmezanu i pietruszką.

5. Piecz zapiekankę w piekarniku przez około 40 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation