Kuchnia

ryby

Przepis na śledzie w sosie salsa | Jak Po Maśle

Składniki:

4-5 filetów śledziowych typu Matjas
250 ml sosu pomidorowego w kartoniku (passata pomidorowa)
1 cebula
1 mała czerwona papryka lub 0,5 dużej
3 kulki ziela angielskiego
2 liście laurowe
olej do smażenia
pieprz
ocet (u mnie spirytusowy)
sól
cukier

Śledzie przełóż do miski, zalej wodą i odstaw na 2h. Czas odstawienie to też kwestia indywidualna. Nic się nie stanie, jak postoją przez noc w wodzie. Gdy się wymoczą, czyli sól z ryby przejdzie do wody, wyjmij je i zalej wodą z dodatkiem octu. Moja proporcja to 50 g octu dodane do 0,5 l wody. Pozostaw je tak jeszcze na jakiś czas. Odcedź ryby i pokój w paski 2-3 cm.

W tym czasie przygotuj sos. Cebulę obierz, pokrój na ćwiartki i poszatkuj na piórka. Paprykę umyj, wydrąż gniazdo i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i podsmaż, aż zacznie robić się szklista, wtedy dodaj paprykę i jeszcze chwilę podsmażaj. Przełóż cebulę z papryką do rondla (albo używaj go od początku) i wlej sos pomidorowy, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj na małym ogniu 9 minut. Na końcu dodaj 2-3 łyżki octu (trzeba próbować, aby nie było zbyt kwaśne, bo to kwestia indywidualna), cukier do smaku i ewentualnie sól i pieprz.

Gdy sos ostygnie, wymieszaj go ze śledziami, wstaw do lodówki, aby całość się przegryzła. Najlepiej pozostawić je na noc.

śledzie w sosie salsa

Cała tajemnica tych śledzi polega na dwóch rzeczach:

Odpowiednio przygotowane śledzie. To jak długo będą moczone i ile dodamy octu.
Odpowiednie doprawienie sosu – czyli ile będzie w nim soli, cukru i octu. Te trzy składniki kreują smak sosu.

Wskazówka:

Dla leniwych, zamiast gotować sos i go doprawiać, wymoczone śledzie można wymieszać z dobrym ketchupem i pozostawić na 2 h w lodówce. Będą smaczniejsze, jeśli doda się do tego paprykę :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation