Kuchnia

Przetwory

Dżem z aronii i jabłek

Składniki

2 kg aronii
1 kg jabłek (najlepiej lekko kwaskowatych typu antonówka)
3/4 kg cukru
ew. środek żelujący

Przygotowanie

Aronię myjemy, wkładamy do foliowej torebki i zamrażamy przez 24 godziny - w ten sposób pozbawiamy jej części goryczki. Owoce przekładamy do garnka i stawiamy na większym ogniu. Ponieważ zamrożona aronia puści sok nie ma potrzeby podlewania jej wodą. W czasie kiedy aronia zaczyna się gotować obieramy jabłka, wydrążamy z nich gniazda nasienne i kroimy w większą kostkę. Wrzucamy do garnka i mieszamy razem z aronią. Zmniejszamy ogień pod garnkiem i gotujemy ok 30 minut aż jabłka zaczną się rozpadać.

Dodajemy cukier i gotujemy ok 10 minut. Następnie dodajemy środek żelujący i w zależności od jego rodzaju gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Ja po dodaniu konfitur-fixu gotowałam 3 minuty. Gorącym dżemem napełniamy umyte wcześniej słoiczki, zakręcamy i stawiamy je do góry nogami aby szczelnie się zamknęły.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation