Kuchnia

Kluseczki i pierogi

Kluski kładzione z serkiem homogenizowanym

Składniki
• 1 serek homogenizowany naturalny
• 2 jajka
• 1 szklanka mąki
• 1 łyżeczka soli
• śmietana i cukier do podania
• sól do gotowania klusek

Przygotowania dania:
1. W salaterce o kształcie bardzo głębokiego talerza mieszam widelcem serek z jajkami, solą i mąką. Wyrabiam tak jak przy kluskach kładzionych sprężyste, lejące się ciasto.
2. Zagotowuję wodę, solę ją odrobinę i zaczynam kłaść kluski. Najpierw zanurzam łyżkę do zupy w wodzie, potem nabieram kluska wielości 1/3 łyżki i wkładam do wody. Postępuję tak do czasu aż zużyję całe ciasto na kluski kładzione z serka. Delikatnie mieszam kluski i czekam około 2 minut od zagotowania.
3. Kluski kładzione wyławiam łyżką cedzakową i podaje z masłem, cukrem, bułeczką z masłem lub śmietaną z cukrem ewentualnie miodem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation