Kuchnia

Kluseczki i pierogi

Pyzy z mięsem

PYZY Z MIĘSEM
(4 porcje)
1kg obranych ziemniaków,
400g ugotowanego mięsa np. z rosołu (u mnie wołowina i wieprzowina),
2 jajka,
ok. 1 szklanki mąki ziemniaczanej,
ok. ½ szklanki mąki pszennej,
2 cebule,
1 łyżka oleju,
kawałek słoniny,
sól i pieprz

1 cebulę drobno posiekać i podsmażyć na łyżce oleju. Mięso zmielić (w maszynce lub blenderem), dodać podsmażoną cebulę, 1 jajko oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać.
Połowę ziemniaków ugotować, odcedzić i przestudzić, a następnie utłuc na puree.
Drugą połowę zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach. Starte ziemniaki odcedzić z soku na sitku i dodać do ugotowanych. Wbić jajko, dodać szczyptę soli i stopniowo dodawać obie mąki, wyrabiając, aż powstanie gładkie i nie klejące się do rąk ciasto.
Z masy mięsnej uformować niewielki kulki. Z ciasta odrywać kawałki i formować je na kształt placuszków. Oblepić nimi kulki z mięsa i formować okrągłe pyzy.
W dużym garnku zagotować osoloną wodę, na wrzątek kłaść pyzy i gotować je przez ok. 7 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Słoninę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni, a gdy wytopi się tłuszcz, dodać posiekaną cebulę. Smażyć jeszcze chwilę, aż cebula się zrumieni.
Gorące pyzy podawać okraszone skwarkami i cebulą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation