Kuchnia

diabet

Pasztet z cukinii i marchewki
SKŁADNIKI

2 - średnie cukinie (ok. 700 g)
2 - marchewki
2 - cebule
4 ząbki - czosnku
1 łyżka - masła klarowanego do smażenia
pęczek natki pietruszki
4 - jajka
2 łyżeczki - ziół prowansalskich
1 łyżeczka - słodkiej papryki
½ łyżeczki - papryki wędzonej
½ łyżeczki - chili
½ łyżeczki - curry
sól
pieprz
100 g - twardego sera żółtego
1 szklanka - bułki tartej
pęczek natki pietruszki
2 łyżki - masła klarowanego do masy
garść pestek dyni

Cukinie ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć na sitko, posolić i odstawić, żeby warzywo puściło sok.

Masło roztopić na patelni. Wrzucić pokrojone w kostkę cebule. Gdy się zeszklą dodać posiekany czosnek. Wymieszać i podsmażyć.

Marchewkę obrać i zetrzeć. Dorzucić odciśniętą cukinię i cebulę z czosnkiem. Wybić jajka. Przyprawić ziołami prowansalskimi, papryką, chili, curry, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodać starty ser, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, miękkie masło i pestki dyni. Dobrze wyrobić.

Przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wierzch wyrównać zwilżoną dłonią. Docisnąć. Posypać pestkami dyni.

Piec przez godzinę w temp. 180 st. C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation