Kuchnia

diabet

Składniki
Ciastka:
• 150g zimnego masła (może być klarowane ghee) lub zimnego oleju kokosowego
• 1 i ¼ szklanki (ok 200g) szklanki mąki orkiszowej razowej typ 1820
• 1 i ½ szklanki (ok 150g) płatków owsianych (LINK)
• 1/2 szklanki (100g) cukru brzozowego (ksylitolu)
• 4-5 łyżek (ok 1/4 szklanki) mleka np. roślinnego lub mleczka kokosowego
• duża szczypta soli
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa czekoladowa:
• ½ tabliczki (50g) gorzkiej czekolady bez cukru np. słodzoną stewią lub ksylitolem
• 4 łyżki mleka (ok 40ml) np. roślinnego lub mleczka kokosowego
Wykonanie
1. Płatki owsiane rozdrobnij (ale nie na mąkę), dodaj mąkę, proszek do pieczenia, ksylitol oraz sól- wymieszaj.
2. W suche składniki wetrzyj zimne masło, dodaj mleko aby ciasto ładnie zagniotło się w kulę.
3. Wstaw do lodówki na pół godziny.
4. Rozwałkuj, wykrój 32 okrągłe ciasteczka, ponakłuwaj widelcem, piecz w 170 st. C przez 15-17 minut. Ostudź.
5. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej razem z mlekiem lub mleczkiem.
6. Ostudzone ciasta polej czekoladą, pozostaw do wystudzenia czekolady.
Porady

1. Ciasta możesz przygotować bez mąki orkiszowej, zastępując ją mąką żytnią razową - będą również pyszne.

2. Czekolada nie jest obowiązkowa, ciasta smakują również wyśmienicie bez polewy czekoladowej.

3. Ciasta po upieczeniu i ostudzeniu możesz śmiało przełożyć do szklanego pojemnika, szczelnie zamknąć i przechowywać przez długo czas.

4. Masło możesz zastąpić olejem kokosowym zimnym.

5. Mleko - tak jak napisałam wyżej, możesz zastąpić mlekiem roślinnym, czytaj tylko etykiety aby uniknąć kupienia mleka roślinnego słodzonego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation