Kuchnia

cupcakes and cookies

Pierniczki bez glutenu, cukru i laktozy

200 g mąki jaglanej
200 g mąki ziemniaczanej
100 g mąki z tapioki
¼ szklanki siemienia lnianego
100 ml wrzącej wody
200 g syropu daktylowego
½ kostki masła bez laktozy
1 jajko
1 łyżka przyprawy do piernika (najlepiej taka która nie zawiera ani mąki ani cukru, np domową)
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Siemię lniane zaparzyć, czyli wlać wrzątek do niego i odstawić aż napęcznieje. Do garnuszka dodać syrop daktylowy, masło i przyprawę piernikową. Garnuszek postawić na gaz i podgrzać całość, aż składniki się rozpuszczą i połączą. Odstawić syrop do ostudzenia.

W międzyczasie zblendować napęczniałe siemię lniane. Wszystkie mąki i sodę wymieszać w misce. Oddzielić białko od żółtka. Białko ubić na sztywną pianę. Do ostudzonego syropu dodać żółtko i siemię lniane, całość zmiksować. Masę przełożyć do miski z mąką i wymieszać, najpierw za pomocą łyżki a potem mikserem. Na koniec dodać ubite białko i ponownie wszystko wymieszać. Gotową masę odstawić do lodówki na pół godziny.

Przygotować miejsce do wałkowania. Wysypać je delikatnie mąką jaglaną. Wyłożyć twardą masę na posypany blat i ją rozwałkować na placek grubości 3 mm. Z masy wykroić pierniczki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec 10 minut. Pierniczki można ozdobić do woli albo posypać tylko cukrem pudrem ze zmielonego ksylitolu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation