Kuchnia

cupcakes and cookies

Najprostsze świąteczne ciasteczka korzenne

2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka przyprawy korzennej
3/4 szklanki cukru pudru
1 duże jajko
170 g masła
1 łyżka płynnego miodu
Składniki na lukier królewski:
170 g cukru pudru (lub więcej/mniej w zależności od potrzebnej konsystencji)
1 białko z małego jajka
kilka kropel soku z cytryny (opcjonalnie)

Oraz:

Spożywczy brokat do dekoracji wypieków (opcjonalnie)
Mąkę, sodę oczyszczoną, cukier puder przesiać do jednej miski. Dodać cynamon i przyprawę korzenną – dokładnie wymieszać. Następnie dołożyć do miski masło – posiekać nożem. Dodać jajko, łyżkę miodu i zagnieść. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. pół godziny. Stolnicę oprószyć mąką i rozwałkować ciasto (grubość wg uznania). Wycinać foremkami kształty. Piec na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, przez ok. 7-10 minut w temp. 180 stopni (trzeba pilnować, bo czas pieczenia uzależniony jest od grubości naszych ciasteczek). Studzimy na kratce.
Białko umieszczamy w misce, dodajemy przesiany cukier puder oraz kilka kropel soku z cytryny i miksujemy na niskich obrotach przez ok. 5 minut. Uzyskanym w ten sposób lukrem zdobimy według uznania nasze ciasteczka. Ja posypałam je jeszcze dodatkowo niewielką ilością spożywczego brokatu do dekoracji wypieków.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation