Kuchnia

cupcakes and cookies

Ciasteczka marcepanowe z pistacjami
12 grudnia 2019
Ciasteczka marcepanowe z pistacjami rozpływają się w ustach. Święta to czas dużych i drobnych wypieków. U mnie w domu nie może zabraknąć ciasteczek i piekę je w rożnych smakach. Świetnie sprawdzają się jako drobny upominek zapakowane w torebki.

Składniki:
200 g miękkiego masła
60 g cukru pudru
100 g marcepanu
30 g posiekanych pistacji
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Dodatkowo:
1 białko
50 g drobnego cukru
20 g posiekanych pistacji

Przygotowanie:
Miękkie masło, marcepan, ekstrakt z wanilii i cukier puder utrzeć mikserem na jasną masę (około 5 minut).
Pistacje posiekać. Mąkę i posiekane pistacje dodać do masła i miksować do połączenia.
Ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat i podzielić na 4 równe części.
Z każdej części uformować wałek o długości około 25 cm.
Wałeczki owinąć w folię spożywczą i włożyć na klika godzina do lodówki a najlepiej na całą noc.

Piekarnik nagrzać do 170*C góra-dół.
Wałeczki po kilku godzinach w lodówce powinny być twarde. Na jeden talerz wylać białko, na drugi wysypać cukier. Wałeczki obtoczyć najpierw w białku a następnie w cukrze.
Wałeczki pokroić na ciasteczka o grubości 1- 1,5 cm. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypać posiekanymi pistacjami.
Ciasta piec w nagrzanym piekarniku przez 12 min. (grubsze ciastka piec dłużej)
Zdjąć z blaszki dopiero po wystudzeniu.
Ciasteczka marcepanowe z pistacjami przechowywać w szczelnym pojemniku nawet kilka tygodni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation