Kuchnia

Ciasta wytrawne, paszteciki, bułki nadziewane

Paszteciki z ciasta filo - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia

SKŁADNIKI

ciasto:
500 g maki pszennej typ 500 - 250ml ciepłej wody
łyżeczka soli
1 duże jajko
około kostki rozpuszczonego masła (do posmarowania ciasta)
farsz:
500 g mięsa mielonego
1 jajko
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka granulowanego czosnku lub około 3 ząbki świeżego czosnku wyciśniętego przez praskę
dodatkowo - bazylia , oregano do smaku
INSTRUKCJA


Mąkę wysypujemy na stolnicę robiąc w niej dołek do którego wbijamy jajko, wsypujemy łyżeczkę soli i dolewamy wodę i . mieszamy wszystko razem do uzyskania jednolitej, trochę klejącej masy.
Nie podsypujcie za dużo mąki bo ciasto będzie twarde i mało elastyczne. Oczywiście można wszystko przygotować w mikserze co nam zaoszczędzi sporo czasu :)
Tak przygotowane ciasto dzielimy na kulki po ok 50-60 gram.
Pozostawiamy je pod przykryciem aby nie wyschły na 15-20 minut aby ciasto odpoczęło.
Przygotuj farsz przez zmieszanie mięsa z przyprawami i jajkiem.
Każdy kawałek ciasta rozwałkuj cieniutko w placek wielkości naleśnika, posmaruj roztopionym maslem, nałóż na niego trochę farszu i zwiń.
Gotowe paszteciki układaj na blaszce.
Piecz w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut - aż się ładnie zrumienią.
Podawaj na ciepło.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation