Kuchnia

Ciasta wytrawne, paszteciki, bułki nadziewane

Spanakopita

Składniki na formę 20 x 30:
•1 kg świeżego szpinaku
•½ kg fety
•ciasto phyllo, okolo 300g
•oliwa z oliwek (około ½ szklanki)
•mała cebula
•pęczek pietruszki
•koperek, niekoniecznie
•2 jajka
•sól

Szpinak umyć i odstawić na jakiś czas żeby ociekł. Potem odcisnąć go, pokroić i wrzucić do dużej miski. Do szpinaku dodać posiekaną pietruszkę, ewentualnie koperek oraz starkowaną drobno cebulę. Całość posolić, ale nie za dużo, bo fetta jest dość słona. Wszystko przetrzeć rękoma, żeby szpinak zmiękł. Następnie dodać pokruszoną fettę, trochę oliwy z oliwek i roztrzepane jajka. Wszystko dokładnie wymieszać, najlepiej ręką.

Przygotować 15 arkuszy ciasta phyllo, pamiętając jednocześnie, żeby nieużywane arkusze ciasta przykryć wilgotną ściereczką. Formę posmarować oliwą i wyłożyć pięcioma arkuszami ciasta, a każdy z nich powinien być dokładnie wysmarowany oliwą, najlepiej robić to używając pędzelka. Arkusze ciasta powinny być ułożone tak, żeby nachodziły na brzegi formy, a nawet z niej wychodziły. Na ciasto wyłożyć połowę farszu. Przykryć następnie znowu 5 arkuszami ciasta, pamiętając o smarowaniu każdego oliwą. Wyłożyć resztę ciasta i przykryć znowu 5 arkuszami ciasta. Arkusze ciasta wystające po bokach blachy zawinąć na wierzch. Wierzch posmarować oliwą i spryskać wodą.

Piec w temperaturze 200ºC, przez około 1 godzinę i 15 minut, zależnie od piekarnika. Czasami wystarcza godzina. Ciasto na wierzchu musi być ładnie zrumienione. (ok. godzinki).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation